De Strandwal 20 1851 VM Heiloo Zonnedauw 2 1906 HA Limmen Tel: 072 - 532 12 62 E-mail kinderfysio.munk@xs4all.nl K.v.K: 37147070

Kinderfysiotherapie in de basisschoolleeftijd en ouder

Oudere kinderen kunnen motorisch onhandig zijn of houterig bewegen, vaak hun evenwicht verliezen en veel uit hun handen laten vallen.

 

Ook kan een kind angstig zijn om te bewegen, of een slappe lichaamshouding hebben. Een kind kan veel moeite hebben met stilzitten, schrijven of het tempo in de klas bijbenen. Soms maakt een kind veel bijbewegingen of lijkt het achter in zijn motorische ontwikkeling in vergelijking met zijn leeftijdgenoten. Kortom, bewegingsproblemen kunnen veel invloed hebben op het welbevinden van een kind en het functioneren in een groep.


Sensomotore training

Door de af te nemen testen spelenderwijs af te nemen op het leeftijdsniveau van het kind en sensomotore training te geven gericht op de zwakke deelgebieden in de motoriek, kan een kind meer zelfvertrouwen krijgen en beter gaan bewegen.

 

Schrijfmotorische training

Bij kinderen waar de fijne motoriek problemen geeft en daardoor het schrijven niet goed ontwikkeld is, kan d.m.v. schrijf- en grafomotorische testen het niveau vastgesteld worden en schrijftraining gegeven worden waarbij aandacht zal zijn voor de penvoering, zithouding en 'schrijfreparatie'.

 

Problemen met de zindelijkheid

Bij kinderen met plas en poepproblemen kunnen na inventarisatie gerichte adviezen gegeven worden. Indien nodig wordt de collega bekkentherapeut van Maatschap DWH ingeschakeld.

 

ASS

Bij kinderen met de diagnose A.S.S. (zoals DCD, ADHD, NLD, PDD-Nos en het Syndroom van Asperger) gelden vaak aspecten van bovenstaande problemen. Hierbij is vaak het automatiseren van de motoriek verstoord waardoor het fietsen, zwemmen en schrijven minder goed beheerst wordt.

 

Training van de sensomotoriek vindt spelenderwijs stap-voor-stap plaats, met veel structuur, en uitleg met verbale ondersteuning, voordoen en (laten)voelen.

 

Vragenlijst school

Wilt u onze vragenlijst op het gebied van schrijven op school bekijken? Klik hier.